Het geheim van een goede schoolfotograaf

Het is geen eenvoudig beroep, schoolfotograaf. De meeste fotografen zijn er ook niet zo dol op. Kinderen fotograferen. Hoewel kinderen vaak ontzettend leuk op de gevoelige plaat gezet kunnen worden, is het lastig op het moment dat het om schoolfoto’s gaat.

Waarom is dat? Omdat mama en papa het kind de dagen ervoor en op de dag zelf vaak zenuwachtig maken. “Zorg dat je haar goed zit”. “Lach leuk naar de camera”. “Ik wil wel een leuke schoolfoto”. Dit soort opmerkingen zorgt er voor dat het kind vaak gespannen aan komt. En schiet dan nog maar eens een leuk plaatje wanneer het kind staat te lachen als een boer met kiespijn.

De grootste uitdaging die een schoolfotograaf dan ook tegen komt is het laten ontspannen van de kinderen. Ze op hun gemak stellen en er voor zorgen dat ze echt lachen. 

Het geheim van een goede schoolfoto

Daar hebben we misschien ook wel direct het grootste geheim te pakken. Er voor zorgen dat de sfeer ontspannen is en dat het kind zich op zijn gemak voelt. Maar hoe doe je dat dan? Gelukkig zijn er genoeg trucjes die je als schoolfotograaf kan inzetten.

Staal rust uit

En dat klinkt simpeler dan het is. Want je kan misschien denken dat je rust uitstraalt maar veel kinderen pikken de meest subtiele signalen op. Zorg er dus voor dat je zelf ontspannen en uitgerust bent. Dat is de eerste stap naar een ontspannen sfeer.

Heb plezier in je werk

Ook dit klinkt als een inkoppertje. Maar wij hebben genoeg schoolfotografen gezien die het helemaal niet leuk vinden. En dat sluit dan weer aan op de vorige tip. Dan ben je dus niet ontspannen en je kan proberen te doen als of. Maar kinderen pikken dat op en prikken daar heel snel door heen.

Wees duidelijk

Maak direct duidelijk aan de kinderen wat je gaat doen en, nog belangrijker, wat je van hen verwacht. Dat haalt een groot deel van de spanning weg bij de kinderen. Omdat ze weten wat er gaat gebeuren.

Wees gelijkwaardig

Dat klinkt vaag en heeft wat uitleg nodig. Als jij blijft staan sta je veel hoger dan het kind en naar beneden te praten. Hurk bij kinderen die veel kleiner zijn. Dat stelt je gelijkwaardig aan het kind en zal hem of haar op zijn of haar gemak stellen. Gebruik daarnaast een draadontspanner. Dan sta je niet achter maar naast je camera, waardoor je veel beter contact kan houden met het kind.

Op zoek naar de beste schoolfotograaf?

Bij Photolecole.nl hebben we al jarenlang ervaring in het schieten van schoolfoto’s. Voor ons kent het vak geen geheimen meer en ieder jaar zetten we duizenden kinderen op de foto. (Bijna) Altijd naar volle tevredenheid van kind en ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *